Sportowcy września i listopada :)

We wrześniu odbył się III Lekkoatletyczny  Turniej  w Małkocinie. W reprezentacji szkoły wystąpili: Sandra Skupińska z kl.4 „a”, Weronika Filocha z kl. 5 „a”, Amanda Stryjaś z kl. 6 „b”, Kacper Skórka i Paweł Starzyński z kl. 6 „a” oraz Mateusz Kuchenbeker z kl. 4 „b”  Nasza szkoła zajęła I m-ce.

19 listopada w Szkole Podstawowej nr 7 w Stargardzie Szczec. odbyły się Mistrzostwa Powiatu w Unihokeju Chłopców. 

Czytaj więcej: Sportowcy września i listopada :)

Czary-mary

24 listopada 2015r. już po raz trzynasty w naszej szkole odbyło się gminne spotkanie z Małą Ojczyzną. Tym razem impreza  miała charakter czarodziejski. Zaproszeni goście wysłuchali opowieści pani Arlety Majewskiej o  magii i  czarach  w naszym regionie. Mieliśmy okazję dowiedzieć się,  skąd się wzięły czarownice na naszych terenach  i jaki los ich spotkał.

Czytaj więcej: Czary-mary

NASZA SZKOŁA ZDROWA I WESOŁA-rozstrzygnięcie konkursu

W naszej szkole odbył się konkurs plastyczny  dla klas III-VI pn.

„NASZA SZKOŁA ZDROWA I WESOŁA”.

Celem jego było przedstawienie skutków i zagrożeń wynikających ze stosowania przemocy oraz zażywania dopalaczy, narkotyków, alkoholu lub innych używek na dużym arkuszu papieru, dowolną techniką przez poszczególne klasy.

Czytaj więcej: NASZA SZKOŁA ZDROWA I WESOŁA-rozstrzygnięcie konkursu

Ludowy kalendarz obrzędowy – Katarzynki i Andrzejki

19 listopada klasy 2a, 3a i 3b odwiedziły Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Stargardzie, a konkretnie jego oddział w Bastei. Dzieci uczestniczyły w zajęciach edukacyjnych pt. 

Ludowy kalendarz obrzędowy – Katarzynki i Andrzejki.

Podczas zajęć dowiedziały się jak dawniej świętowano wieczory wróżb oraz skąd pochodzą nazwy Katarzynki i Andrzejki.

Czytaj więcej: Ludowy kalendarz obrzędowy – Katarzynki i Andrzejki

Moc śniadania :)

6 listopada klasa 1 „B” i 2 „b” wraz z wychowawcami brała udział w ogólnopolskim śniadaniu w ramach akcji:

„Śniadanie daje moc”.

Celem akcji jest propagowanie zdrowej żywności. Klasy przygotowały kolorowe kanapki, na stołach znalazło się dużo produktów mlecznych, warzywa i owoce. Uczniowie pamiętali o higienie podczas przygotowywania posiłku jak i o kulturze spożywania.

B. Hybiak, E. Korkosz

Dodatkowe informacje